Binalarda enerji sınıfları, yapının enerji tüketim seviyesini ve çevresel etkisini belirlemek için kullanılan derecelendirme sistemidir. Enerji performansı, sertifikalar aracılığıyla değerlendirilir. Sınıflandırma A'dan G'ye doğrudur. A, en yüksek enerji verimliliğini, G ise en düşük enerji verimliliğini temsil eder.
Enerji sınıfları, binanın yıllık enerji tüketimine, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve sıcak su üretimi gibi kriterlere dayanarak belirlenir. Bina sahipleri ve kiracılar için enerji maliyetlerini azaltma ve çevreye olan olumsuz etkileri en aza indirme fırsatı sunar.
Yüksek enerji sınıfına sahip binalar, daha düşük enerji maliyetleri ve daha yüksek konfor seviyeleri sunarlar.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma - soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Bina sahiplerine ve kiracılara, enerji tasarruflu önlemler alarak maliyetleri azaltma fırsatı sunar.
Enerji verimliliği alanında uzmanlaşmış sertifikalı enerji uzmanları veya sertifikalı enerji danışmanları alabilir. Bu kişiler, binaları inceleyerek enerji tüketimini analiz eder, gerektiğinde öneriler sunar ve EKB'yi düzenlerler.
EKB ve Konut Alım Satımı
Enerji Kimlik Belgesinin (EKB) olmaması, alıcıların potansiyel olarak yüksek enerji faturalarıyla karşılaşabileceği endişesini artırarak satın alma işleminin güvenilirliğini azaltır. Bazı finans kuruluşları ve kredi verenler, kredi başvurularını reddedebilir veya süreci geciktirebilirler.
Konut kredisi alırken enerji kimlik belgesinin önemi; bankaların, müşterilerine kredi verirken riskleri minimize etmek istemelerinden kaynaklıdır. Enerji verimliliği, binanın gelecekteki değerini etkileyecek bir unsur olduğu için ipotek teminatının güvenilirliğini artırır.
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre mesken niteliği taşıyan binaların 2020 yılı Ocak ayı itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi alması zorunludur. Yasal zorunluluk olduğu için enerji kimlik belgesine sahip olmayan evlerin alım satımı yapılamaz.
Enerji Sınıfları ve Konut Kredisi İçin Önemi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni konut kredisi düzenlemeleriyle, enerji verimliliği yüksek konutlar için daha avantajlı koşullar sunma yolunda önemli adımlar atmıştır. Konut alıcılarına düşük faiz oranları ve esnek ödeme planları gibi finansal teşvikler sağlayarak enerji tasarruflu binaların tercih edilmesini teşvik etmektedir.
Bu karar ile hem bireysel tasarrufları artırma hem de ülke genelinde enerji tüketimini azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunma amaçlanmaktadır.
A Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi
A Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi, binanın enerji verimliliğinin en üst seviyede olduğunu gösteren belgedir. En az enerji tüketen ve çevre dostu binalar olarak kabul edilir. Bu tür binalar, yalıtım, ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma sistemlerinde en son teknolojileri kullanarak enerji tasarrufunu maksimize ederler.
A sınıfı binalar, minimum enerji tüketimiyle maksimum konfor sağlayan yapılar olarak tanımlanır. Bu binalar yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri, enerji verimli cihazlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla inşa edilirler.
A enerji sınıfında olan 1. el konutlar için kredi değer oranı; 5 milyon TL’nin altında olanlarda yüzde 90, konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olanlarda yüzde 80, konut değeri 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasındakilerde yüzde 70, konut değeri 20 milyon TL üzerindeki olanlara yüzde 60 olarak belirlenmiştir.
B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi
B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi, enerji verimlilik seviyesinin yüksek olduğunu gösterir. Binanın enerji performansının iyi olduğunu ve enerji tüketiminde tasarruf sağladığını ifade eder.
B sınıfı enerjiye sahip bina, enerji tasarruflu sistemlerle donatıldığı gibi yalıtım açısından da oldukça iyidir. A sınıfına göre biraz fazla enerji tüketir. Ancak yine de düşük işletme maliyetleri ve çevresel sürdürülebilirlik sağlar.
B sınıfı enerji, konut kredisinden yüksek oranlarda faydalanma avantajı sağlar. Enerji kimlik belgesi B sınıfı olan konutta oturmak, enerji performansının iyi olduğu anlamına gelir.
C Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi
C sınıfı enerji kimlik belgesi, binanın enerji tüketimi açısından ortalama seviyede olduğunu gösterir. Binanın enerji verimliliğinde düzenlemelere gidilirse maliyetler düşer.
Binada C sınıfı enerji kimlik belgesi olması, binanın aydınlatma, ısıtma, soğutma, gibi enerji tüketim alanlarındaki verimliliğinin ortalama seviyede olduğunu belirtir. Enerji maliyetleri açısından C sınıfı binalar, daha yüksek enerji sınıflarına göre fazla maliyetli ancak düşük enerji sınıflarına göre ekonomiktirler.
C sınıfı enerji kimlik belgesine sahip binalar, sürdürülebilirlik ve çevre dostu yatırımlar arayan kredi sağlayıcılar için de cazip bir seçenek olabilir. Hem mülk sahipleri hem de kredi verenler için uzun vadeli kazançlar sunar.
D Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi
D sınıfı enerji performansı, binanın enerji tüketimi açısından ortalamanın altında kaldığını gösterir. Bina enerji verimliliği açısından maddi açıdan sıkıntılara yol açar. Nedenlerine bakıldığında ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinin tüketiminin fazla olduğu anlaşılır.
Binada D sınıfı enerji, binanın enerji verimliliği açısından ortalamanın altında performansa sahip olduğunu ifade eder. Binanın ısıtma, soğutma, sıcak su, aydınlatma ve havalandırma gibi enerji tüketen sistemlerinin yüksek enerji harcadığını ve enerji tasarrufu sağlamak için iyileştirilmesi gerektiğini gösterir.
D sınıfı enerji performansı, binanın enerji tüketiminin ortalamanın altında olduğunu ve enerji maliyetlerinin yüksek olabileceğini gösterir. Bu nedenle bankalar, konut kredisi başvuruları açısından daha dikkatli bir değerlendirme yaparlar.
E Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi
E sınıfı enerji kimlik belgesi, binanın enerji tüketimi açısından ortalamanın altında olduğunu gösterir. Yüksek enerji maliyetlerine yol açacağı gibi bu enerji sınıfına ait bir konutta yaşamak temel sıkıntılara neden olur.
Binada E sınıfı enerji kimlik belgesi olması, binanın aydınlatma, havalandırma, ısıtma, soğutma, sıcak su gibi enerji tüketen tüm sistemlerinin fazla enerji harcadığını gösterir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak nasıl bir iyileştirme söz konusu olacağını değerlendirmek gerekir.
Konut Kredisi Kullanırken Enerji Sınıfları
Enerji verimliliği yüksek olan (A veya B sınıfı) konutlar, düşük enerji maliyetleri ve uzun vadede önemli tasarruflar sağlar. Karbon ayak izi oranının düşüklüğü, çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik açısından da önem taşır.
Üst sınıf enerji grubuna sahip konutlar için bazı bankalar, avantajlı kredi koşulları sunarak düşük faiz oranları veya daha uzun vadeler sağlayabilirler. Üstelik, enerji verimliliği yüksek konutlar yüksek piyasa değerine sahip olabileceğinden, bu tür yatırımlar uzun vadede kazançlı olur.
Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı
Fırat Uçar
0507 613 53 69
www.firatucar.com - www.izmiryarimada.com.tr
Instagram: https://www.instagram.com/firatucaealestate
Youtube: https://www.youtube.com/@firatucarealestate/videos
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/firatucar53/
Facebook: https://www.facebook.com/firatucar53
#Güzelbahçesatilik #guzelbahcesatilik #guzelbahceremax #yelkisatilik #yelkisatılık #yelkidanışman #kahramanderesatılık #kahramandereemlak #kahramandereuzmanı #kahramanderegayrimenkul #urlasatilik #kekliktepesatilik #urlasatılık #kekliktepesatılık #urlagayrimenkul #urlauzmanı #urlaarsa #urlaarazi #güzelbahçearsa #güzelbahçearazi #araziuzmanı #lükskonutuzmanı #luxkonut #izmir #gayrimenkuluzmani #bölgeuzmani #kahramandere #güzelbahçesatılık #güzelbahçekiralik #okullarbölgesi #yatırım #merkezikonum #yelki #yatırım #otobanayakın #çevreyolunayakın #urla #kekliktepe #malikane #müstakilvilla #luxuryhome #lükskonut #fıratuçar #yatırım #gayrimenkulyatırımı #eniyiyatırım #cesme #alacati #çeşme #alaçatı #mamurbaba #ılıca #çeşmesatılık #çeşmeemlakçı #çeşmegayrimenkul #mamurbabaemlak #mamurbabasatılık #ılıcasatılık #lüksevler #lüksvillalar #ultralüksmalikaneler #realestate #firatucar #fıratucar #noterdentapuislemi #enerjikimlikbelgesi #binaenerjikimlikbelgesi