Özellikle Türkiye ekonomisi gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yatırım seçenekleri arasında bulunan gayrimenkul yatırımı, uzun vadede yatırımcısına her zaman kazandıran bir enstrüman oluyor. Kısaca, “taşınmaz mal” olarak tanımlanan gayrimenkuller arasında ise ev, arsa, dükkan ve gemi alım-satımı sayılıyor.Gayrimenkul yatırımları arasında bulunan arsaya yatırım yaparken, tüm gayrimenkul yatırımlarında olduğu gibi önceden kısa bir araştırma yapmak gerekiyor. Özellikle arsanın hisseli arsa olup olmadığı alım-satımlarda büyük önem taşıyor.
Hisseli Arsa Nedir?
Eğer bir arsanın tapuda görünen birden fazla, yani en az iki sahibi varsa o arsa hisseli arsa olarak tanımlanıyor. Bir arsanın çok sayıda maliki olabiliyor. Tapuda hissedar olarak görünen bu maliklerin ortak kararı ile arsanın tamamı tek bir kişiye satılabileceği gibi tek bir hissedar sadece kendi payını da bir başkasına satabiliyor.Ancak hisseli arsa satışı yapılırken kanunlar öncelikle diğer hissedarların hakkını koruyor. Eğer hissedar sadece kendi payını bir başkasına satmak istiyorsa öncelikle satışı diğer hissedarlara sunması gerekiyor. “Şufa Hakkı” olarak tanımlanan bu hakka göre isterse diğer hissedarlar, satışa sunulan payı öncelikli olarak satın alabiliyor.
Hisseli Arsa Alım-Satımında En Önemli Bir Detay
Hisseli arsa almak istediğinizde bilmeniz gereken en önemli konu; şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağı. Yani diğer hissedarlar, kendi hissesini satmak isteyen hissedara bu hisseyi almak istemediklerine dair yazılı beyan dahi vermiş olsalar şufa hakları ortadan kalkmıyor. Hisseli arsa satın alırken bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.Şufa hakkının hiç kaybolmamasının nedeni ise kanunlara göre bu hakkın satış gerçekleştikten sonra ortaya çıkması olarak gösteriliyor. Şufa hakkı ancak hissedar kendi hissesini diğer hissedarlardan birine satarsa ortadan kalkıyor.Buna göre hisseli arsa satışı gerçekleştikten sonra diğer hissedarlar veya bunların varisleri şufa haklarını kullanmak istediklerini beyan ederek satışın iptali için dava açabiliyor. Diğer hissedar veya varislerinin 3 ay içinde dışarıdan hisseli arsayı satın alan kişiye parasını geri vererek hisseyi geri alma ve anlaşamazlarsa 2 yıl içinde de dava açma hakları bulunuyor.
Uzun vadeli bir yatırım düşünenler için arsa alımı her zaman ön planda. Fakat hisseli arsa alırken nelere dikkat edilmeli konusunda tereddütleriniz varsa bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu noktaları dikkate alarak bir arsa sahibi olabilir ve yatırım amaçlı aldığınız arsanızı değerlenince satışa sunabilirsiniz.
Hisseli Arsa Nasıl Olur?
Taşınmaz mal olarak tanımlanmış ürünlerden bir tanesi de arsadır. Bunun yanında ev, dükkan, gemi de yer alır.
Gayrimenkul yatırımı yapmak istiyorsanız ve tercihinizi arsa olarak kullanmış iseniz öncelikli olarak kısa bir araştırma yapmanız gerekecektir.
Özellikle arsanın hisseli olması konusunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yer alıyor.
Arsa alım satım aşamasında hisseli arsanın bulunması arsanın sahibinin birden fazla kişinin olduğunu gösteriyor.
Yani bir arsa için tapu araştırması yapmanız ardından birden fazla dolayısı ile iki sahibi varsa hisseli arsa olarak tanımlanır.
Hisseli arsanın çok sayıda maliki bulunabilir. Tapu için başvuru yapmanız durumunda hissedar olarak belirlenen bu maliklerin ortak kararı gerekir.
Ortak karar sonrasında arsanın tamamı tek bir kişiye satılabilir ya da tek bir hissedar kendi payına düşen hakkı başkasına kolay bir şekilde satabilir.
Hisseli Arsada En Önemli Madde
Bir hisseli arsa satın almayı düşünüyorsanız araştırmanız ve bilmeniz gereken en önemli maddelerden bir tanesi; şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağı söz konusudur.
Kısacası diğer hissedar olarak bilinen arsa sahipleri, kendi hissesini satmak isteyen arsa sahibine arsanın bu kısmını almak istemediğine dair bir beyanda bulunursa şufa hakları ortadan kalkmıyor.
Bu durumda hisseli arsa satın almanın en önemli konusu da budur.
Arsanın şufa hakkının kaybolmaması ile kanunlara göre arsa satışı gerçekleştirdikten sonra ortaya çıkması ile belli oluyor.
Şufa hakkı için hissedar kendi hissesini diğer arsa sahiplerinden birine satarak ortadan kalkmış olacak.
Böylece hisseli arsa alım satım işlemi gerçekleştikten sonra hissedarlar şufa hakkını kullanmak istediklerini beyan etmeleri ile arsa satışının iptalini gerçekleştirebilir.
Arsa satışı olması için iptal davası açması gerekir.
Tapu Sicil ve Noter Aşaması
Bir arsa sahibi olmak istiyorsanız ve hissedarlı bir arsayı talep ediyorsanız öncelikli olarak hisseli arsa alırken nelere dikkat edilmeli konusuna dikkat etmelisiniz.
Tapu sicil müdürlüğü ve noter aşamalarını gerçekleştirmeniz gerekir. Arsa satım için gittiğiniz bu yerler içerisinde satın almak istediğiniz arsanın bölümlerini belirlemeniz gerekecektir. Parsel tespiti yapılacaktır.
Daha sonrasında herhangi bir sorun yaşamamanız için parsel tespitinin mutlaka yapılması gerekir.
Siz de bir arsa satın almak istiyorsanız bu ana maddelere dikkat etmelisiniz.
Detaylı Bilgi İçin
Fırat Uçar
Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı
0507 613 53 69
www.firatucar.com - www.izmiryarimada.com.tr
Instagram: https://www.instagram.com/firatucaealestate
Youtube: https://www.youtube.com/@firatucarealestate/videos
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/firatucar53/
Facebook: https://www.facebook.com/firatucarealestate
#güzelbahçe #urla #seferihisar #çeşme #alaçatı #izmir #narlıdere #satılık #villa #gayrimenkul #fırsat #denizmanzaralı #tarla #arsa #malikane #inşaat #projedensatış #okulbölgesi #alaçatı #yelki #bademler #kekliktepe #kahramandere #müstakilvilla #site #youtube #whatsapp #google #firatucar #remax #remaxtürkiye #remaxurla #realestate #deprem #fayhattı #evalirkenneleredikkatetmeliyiz #remaxcesme #cesmeremax #urlaremax #alacatiremax #alaçatıremax #çeşmeremax #lükskonut #dask #daskneredenögrenilir #dasknumarası #daskpolice #daskpoliçesi #hisseliarsa #notersatışı #hisseliarsasatışı #hisseliarsaalınırmı