Kuşçular, İzmir ilinin Urla ilçesine bağlı bir mahalledir. 2014'ten önce, idari açıdan köy statüsüne sahipti.
Tarihçe
Kuşçular, köyün bilinen en eski adıdır. 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde "Kuşcılar" (قوشجیلر) olarak geçer. Bu tarihte Kuşçular, İzmir vilayetine bağlı Urla kazasının merkez nahiyesinin on dokuz köyünden biriydi. 1935 genel nüfus sayımında aynı idari statüye sahip olan köyün nüfusu 359 kişiden oluşuyordu.
Kuşçular; idari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra 2014'te mahalle olmuştur.
Agro ve gastro turizmin en önemli duraklarından ve uygulayıcıların biri olan Kuşçular, deneyim odaklı seyahatin önemli merkezlerinden biri durumundadır.
Verimli Kuşçular Ovasının çeşitli devirlerde yerleşime sahne olduğu bilinmektedir. Urla’nın yaklaşık 8 km güneyinde yer alan Kuşçular’da, Urla Yarımadası’nın Neolitik Çağ yerleşmelerinden biri olan Çakallar bulunmaktadır. Yerleşik hayatın bu ilk dönemine ait bu yerleşim yeri, Kuşçular-Mandalan Ovası ile Malgaca-İçmeler Ovasını ayıran tepelik kesimin (Malgaca Dağı) güneydoğu sırtlarında yer almaktadır. Burada çıkan buluntulardan Çakallar’ın, Kalkolitik Dönem ve Erken Tunç Çağı Il yerleşimleri içerisinde de görüyoruz. Güneyde boğaz üzerindeki Yaren Tepe ile kuzeybatıdaki Adatepe’de Klasik ve Hellenistik Devirlere ait yerleşimler bulunmaktadır. Ova ve çevresinde Roma-Bizans Döneminde ufak köy ve çiftlik tipi yerleşim birimleri bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde de buna benzer yerleşimler devam etmiştir. Ovanın doğusunu kapatan sıra tepelerin batı yamaçlarında kurulmuş Helvacılar, Devederesi, Akpınar (Akmar) ve ovanın güneyindeki Sarıabdallar bu döneme ait olup, 1883 depreminde büyük hasar görmüş ve sonraki yıllarda terk edilmiş köylerdir. Çoğunluğu yörüklerden oluşan bir Türk köyü olan Kuşçular’da, 10 Haziran 1831 tarihinde yapılan Müslüman nüfus sayımında 26 hane 54 kişi bulunmaktadır. Aynı tarihteki sayımdan, bugün Kuşçular sınırları içerisinde yer alan ve terkedilmiş durumdaki Sarıabdallar Köyü’nde 24 hane 44 kişi, Akpınar Köyü’nde 15 hane 25 kişi, Devederesi Köyü’nde 7 hane 22 kişi olduğunu öğrenmekteyiz. Helvacılar ve Akpınar’da Erken Osmanlı Dönemi’ne ait camiler de bulunmaktadır.
Kuşçular Caddesi üzerinden bir yol ile bağlanılan köye hâkim bir tepenin üzerinde yer alan Helvacılar Cami, köyün önemli taşınmaz kültür varlıklarından birisidir. Metruk durumdaki caminin kesin yapım tarihi bilinmemekle beraber Osmanlının erken döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Aynı yerde 1940’lı yıllara kadar un öğütmek için kullanılmış olan bir yel değirmeni bulunmaktadır.
Kuşçular’da muhakkak görmeniz gereken bir diğer yer ise 2000 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan arboretum (botanik bahçesi/müzesi) tesisi. Çok sayıda ve türde bitkiye ev sahipliği yapan tesis, Urla’da yeşil turizme çok büyük bir katkı sağlıyor. Doğa tutkunlarının mutlaka uğraması gereken lokasyon, fotoğraf meraklılarının da vazgeçilmez vazgeçilmez bir yeri durumunda. Köyde ayrıca yarış atı yetiştiren çiftlikler bulunmaktadır. Köye gelen konuklar haftanın belirli günlerinde bu çiftlikleri ziyaret edebilir.
Köyde yer alan Azmak Koyu, deniz severleri yaz kış misafir etmektedir. Yazın daha çok denize girmek için gelen ziyaretçiler, kışın olta avı için bu güzel ve sakin koya misafir olmaktadır. Köyün merkezinde ise eski bir çınar ağacı ve bu ağacın altında yine eskiden açılmış bir kuyu mevcut. Rivayete göre; eskiden bu kuyunun suyunu içen kadınların oğlu olurmuş. Çocuk sahibi olmak isteyen ya da oğlu olmasını isteyen kadınlar bu kuyunun başına varır ve çınarın gölgesinde kuyudan çektikleri suyu içer ve dua ederlermiş.
Kuşçular’da iklim özellikleri sayesinde en çok bitki yetiştiriciliği ve seracılık yapılmaktadır. Kalan kısımlarda ise badem, üzüm, ceviz, incir, nar, zeytin ağaçları ve sebze dikimi gerçekleşmektedir. Kesme çiçek ve enginar üretiminin yanında son yıllardaki en büyük gelişim üzüm bağlarında gerçekleşmiştir. Gözünüzün alamadığı uzaklıktaki bağların sayısı günden güne artmaktadır. Agro ve gastro turizmin en önemli duraklarından ve uygulayıcıların biri olan Kuşçular, deneyim odaklı seyahatin önemli merkezlerinden biri durumundadır.
Kuşçular Kalkınma Kooperatifi ve Flora Çiçekçilik Kooperatifi, köyün kalkınmasında önemli rol oynamaktadır. Flora Çiçekçilik Kooperatifi ayrıca yurt dışına ihracat yapmaktadır. Köyde bulunan yağhaneler, köy ve çevresinde zeytin üretimi yapan çiftçinin ürünlerini işlemektedir.
KUŞÇULAR MAHALLESI MUHTARLIĞI
Mehmet Doğan - 0535 707 23 40
Adres: Kuşçular Mah. Kuşçular Cad. NO:2/1 Urla/İZMİR
Fırat Uçar
Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı
0507 613 53 69
www.firatucar.com - www.izmiryarimada.com.tr
Instagram: https://www.instagram.com/firatucaealestate
Youtube: https://www.youtube.com/@firatucarealestate/videos
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/firatucar53/
Facebook: https://www.facebook.com/firatucarealestate
#güzelbahçe #urla #seferihisar #çeşme #alaçatı #izmir #narlıdere #satılık #villa #gayrimenkul #fırsat #denizmanzaralı #tarla #arsa #malikane #inşaat #projedensatış #okulbölgesi #alaçatı #yelki #bademler #kekliktepe #kahramandere #müstakilvilla #site #youtube #whatsapp #google #firatucar #remax #remaxtürkiye #remaxurla #realestate #deprem #fayhattı #evalirkenneleredikkatetmeliyiz #remaxcesme #cesmeremax #urlaremax #alacatiremax #alaçatıremax #çeşmeremax #lükskonut #katirtifaki #katmulkiyeti #katmülkiyeti #gastro #urlabağyolu #kuscular #kuşçular